Krönika – En nyinflyttad kulturarbetares vardag

Varifrån kommer du, var bor du, vad arbetar du med? Det är ofta de första frågorna man får när man möter en ny människa. När folk frågar vad jag arbetar med så brukar jag svara att det är olika. Sångerska, multikonstnär och kulturentreprenör. De orden inrymmer mycket av det jag sysslar med till vardags. Min hemby, den kommer alltid att vara Lainio. Mitt hem i dag, det är Piteå, och det känns som att jag är här för att stanna.

Piteå och Piteåborna har varit väldigt välkomnande. Piteå känns som en kulturoas; ett multikulturellt kök där grytan ständigt puttrar. Här ryms många discipliner och det finns något för alla åldrar och intressen; Musikhögskolan, Framnäs, Universitetet, Piteå Science Park, Norrbottensmusiken, Studio Acusticum, samt ett rikt föreningsliv och många privata initiativ. Det är en rikedom att värna om och vara stolt över. Allt finns och allt är nära. Att kunna gå på konserter med obefintlig framförhållning och utan att behöva resa, det är livskvalitet. Närheten till flygplats är också viktigt för en frilansare med Nordkalotten som arbetsfält.

Eller åtminstone var det så fram tills dess att pandemin drabbade oss alla. Den har slagit hårt mot alla led i kultursamhället. För mig innebar den att samtliga konserter ställdes in bl.a en turné med Bengt Pohjanen och Roger Norén.

Denna pandemi har grävt stora svara hål, kapat grenar och grusat planer. Som så många andra kulturarbetare började jag fundera på om det var dags att göra något annat i livet. Att leva utan skyddsnät, att ständigt vara på väg, att ständigt jaga uppdrag och att byta hatt en gång i kvarten, det nyper någonstans.

Men mitt i allt elände så fanns också helt plötsligt oceaner av tid för kreativitet. I början kändes det förlamande, men sedan började jag dra i en tråd, och så i nästa. Nya projekt tillkom och andra stöptes om. En ny verklighet utkristalliserade sig och istället för att ställa in, så ställde jag om.

Jag har gått masterclass för Peter Mattei, givit ut en CD, tävlat och gått till SM-final i Poetry Slam, debuterat som låtskrivare, varit ”Veckas färsking” i P4 Norrbotten. Jag har regisserat en teaterföreställning, producerat digital kulturfest på Norrbottensmuseum och utbildat mig till REVoice terapeut. Nu vikarierar jag som sångpedagog på Framnäs och skriver på tre föreställningar med urpremiär 2021, bland annat en pocketopera om GlesbygdsDivan och Lydia Lindgren.

Jag ser gärna möjligheter istället för svårigheter och har haft förhållandevis mycket att göra trots pandemin. Än finns tack och lov mycket ogjort och jag gräver gärna vidare där jag står; med fötterna djupt nedstuckna i den norrländska myllan.